Goede 1e beurs Het Nieuwe Wonen

Geplaatst op 24 juni 2014

Op 19 juni vond de eerste energiebespaarbeurs Het Nieuwe Wonen plaats bij het MBO College Hilversum. Een beurs waarin interactie en samenwerking tussen de bedrijven op de beurs, Opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek en MBO College Hilversum mooi tot stand is gekomen.

De studenten van Opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek hebben 12 details (schaal 1:1) laten zien van 4 verschillen woningtypen uit verschillende bouwperioden. Deze details lieten zien hoe deze woningen zijn na te isoleren. Ook lieten ze zien hoe een schuindak na te isoleren is.

De studenten van het MBO College Hilversum, afdeling Bouwkunde, hebben energieadvies gegeven aan de bezoekers van de beurs. Welk energielabel heeft de woning en waar zijn de snelste besparingen te halen? Ook wethouder Van Vroonhoven-Kok kon met een energieadvies op zak naar huis. Ook daar was nog wel wat te besparen in huis.

17 bedrijven hebben hun duurzame producten getoond op de beurs. Zo stond er een elektrische auto van autobedrijf Koot uit Eemnes met een oplaadpaal van Van der Zwaan (Eemnes). Van der Zwaan toonde eveneens verschillende domotica systemen voor in de woning en LED verlichting. Zonneplaats liet een deurbel op zonne-energie zien. Infraroodpanelen van Da-Maestro voor de verwarming van de woning en isolerende glasfolie en HR-glas van Sukkelglas. Thermografisch advies kon ingewonnen worden bij Enjoy Energy. Van Woensel toonde een zonneboilersysteem. HOOM had verschillende isolerende materialen zij zich en het NIBE had boekjes mee waarin alle duurzame bouwmaterialen met dubokeur genoemd staan. Heinzon gaf uitleg bij TonZon isolatiemateriaal en zonnepanelen. Zonnepanelen waren ook te zien bij het bedrijf SolarWattsProHilversum Verbonden liet haar project Duurzaam Hilversum zien en de samenwerking met HOOM en Meentkracht. Bij Bijvast was informatie te vinden over het (na)isoleren van de woning. Grotenhuis Installatie Buro liet zien wat zij in huis hebben op het gebied van verwarming, isolatie en duurzame energie. Feenstra liet zien wat zij doen op het gebied van installatie en het onderhoud van de CV ketel, het reinigen van ventilatiekanalen, het installeren van zonnepanelen & zonneboilers en het na-isoleren van de woning. Bij Adviesbureau Harkink was informatie te krijgen over vloer-, dak- en spouwmuurisolatie, alsmede LED verlichting. Bij Schröder & Schröder kon u een afspraak maken voor een Energie Prestatie Advies (EPA). Tevens verzorgen zij bouwkundig tekenwerken en kunnen zij uw woning bouwkundig keuren.

Op de beurs zijn de volgende drie workshops/presentaties gehouden: 

Nul op de Meter: voor echt duurzaam wonen. Een oproep om je aan te melden om mee te doen met het project Nul op de meter. Wil jij ook een mooier en comfortabel huis voor hetzelfde geld? Doe dan mee met dit project van Energiesprong, "Deal de Stroomversnelling Koopwoningen". Uitgangspunten van een Nul-op-de-Meter-verbouwing: Nul op de energiemeter, je verbruikt even veel energie als je huis opwekt, binnen tien werkdagen klaar, comfortabel: geen tocht en vocht, gelijke woonlasten doordat de huidige energiekosten omgezet worden naar een verbouwingslening, gegarandeerd en de woning is meer waard. 

Inspiratiesessie door NIBE over dubokeur: Zo'n tien jaar geleden heeft het NIBE een keurmerk ontwikkeld waarmee de milieuvriendelijkheid van verschillende bouwproducten in een specifieke toepassing vergeleken kan worden. Het DUBOkeur is bedoeld om steeds de beste keuzes van een product in zijn toepassing op het gebied van milieu- en gezondheidsaspecten te certificeren. Ondertussen zijn er al meer dan 500 producten met het DUBOkeur certificaat. Op www.nibe.info vindt u alle DUBOkeur producten in hun toepassing en vindt u ook de totale lijst met DUBOkeur producten.

Inspiratiesessie door Bart de Jong: welke isolatiematerialen kan je het beste gebruiken in woningen uit de verschillende bouwperioden?