‘Als je er energie in stopt, komt er wel wat uit’.

Geplaatst op 11 februari 2014

Energie besparen hoe doe je dat? Ans en Evert Borgers vertellen over hun ervaringen. Zij zijn milieubewust. ‘Verspilling van energie is duur en niet in het belang van kinderen en kleinkinderen’.

Het paar huurt een woning in de J.P. Coenstraat in Hilversum. Een mooie woonstraat gebouwd in 1942. De woningen zijn gedateerd en voldoen niet aan de eisen die we nu aan nieuwbouwwoningen stellen. Ans en Evert hebben veel gedaan om hun wooncomfort te vergroten door warmteverlies en tocht te verminderen met simpele ingrepen als het aanbrengen van tochtstrips, een tochtgordijn voor de voordeur, dubbel glas in de woonkamer en ’s winters het wc raampje afdichten met isolatiemateriaal. Ze gaan ook heel bewust om met energiegebruik. De thermostaat gaat op tijd omlaag, de droogtrommel wordt alleen bij heel nat weer gebruikt en niet te lang onder de douche. Ze doen hun best en investeren zelf in energiezuinig wonen. Naast dubbel glas hebben ze ook zelf centrale verwarming aangelegd.

Leuke woning, mooie straat, fijne tuin

Ans staat kritisch tegenover de woningcorporatie. ‘Wat we zelf kunnen doen aan energie besparen, hebben we gedaan. Renovatie en groot onderhoud liggen op het bordje van de verhuurder’, meent zij. Het is al weer dertig jaar geleden dat er gerenoveerd is in de straat. Toen met als resultaat een grotere keuken met een praktische indeling maar zonder spouwmuurisolatie. Als de wind pal op de muur staat dan is het ijskoud in de keuken. Een klein ventilatieraampje in de keuken is te beperkt dus moet de buitendeur ook open. Toch zijn ze tevreden met hun huis. Leuke woning, mooie straat, fijne tuin maar jammer dat het wooncomfort beperkt wordt door tocht en warmteverlies. ‘We zouden dus heel erg geholpen worden met vloer- en spouwmuur isolatie’. Samen met de buren actie ondernemen om met de corporatie in gesprek te komen is er nog niet van gekomen. Veel mensen zijn huiverig zaken in te brengen bij de corporaties omdat ze bang zijn dat verbeteringen in het huis tot huurverhoging leidt.

Bewonersbelangen

Dit jaar, om privé redenen, lukte het Ans niet samen met de buren activiteiten te ondernemen. Ze wil nu wel het voortouw nemen. Ze krijgt er meer tijd voor en vindt het leuk iets te organiseren. Iemand moet het doen. Het lukt wel mensen te mobiliseren voor een gebaar naar buren die een bloemetje verdienen. Dan moet dat ook kunnen om bewonersbelangen te behartigen. ‘Als je er energie in stopt, komt er wel wat uit’, zegt ze met overtuiging.

In de J.P. Coenstraat zijn er zes bewoners die meegedaan hebben aan het Hier Klimaatstraatfeest. Deze zes hebben samen het hoogste aantal punten gehaald van Hilversum. Jammer genoeg onvoldoende om de volgende ronde te halen en daarmee kans te maken op de eindprijs. Wie weet gaat Ans met haar buren volgend jaar wel voor de hoofdprijs. Aan het enthousiasme van Ans en Evert zal het niet liggen.

Gemeente