Energie Besparen met het MBO College Hilversum

Geplaatst op 21 januari 2014

Hoe bereik je het meeste rendement met energie besparen? Leerlingen van het MBO College Hilversum hebben in het eigen gebouw met het project ‘Dakschatten’ de mogelijkheden onderzocht voor zonnepanelen op het dak, wateropvang voor het doorspoelen van toiletten en het aanleggen van groene daken.

De plannen zijn goed uitvoerbaar, maar hoe lang duurt het voordat je de investeringen er uit hebt? Dat viel tegen. Het duurt vijftien tot twintig jaar voordat je winst gaat maken op de investeringen. “Geen aantrekkelijk vooruitzicht”, meent Bart de Jong, docent bouwkunde en projectleider duurzaamheid. Samen met het ingenieursbureau Innax kwam hij tot de conclusie dat je met eenvoudige maatregelen en met geringe investeringen ook behoorlijke besparingen kunt realiseren door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar energieslurpers en daarmee onnuttig gebruik van elektriciteit voorkomt.

Laaghangend fruit

De uitkomsten van de studie naar Dakschatten leverde een reeks van ideeën op voor het MBO College. De Jong noemt voorbeelden. “De verwarming in de fietsenkelder kan zomers uit, ook kunnen de oude tl-buizen vervangen worden door led-verlichting. De aanpak is simpel. Eerst laaghangend fruit oogsten voordat je grote investeringen doet. Zo kunnen de 850 computers tussen negen uur ’s avonds en zes uur ’s morgens uit, dus geen stand-bye stand. De computerruimte, waar de servers staan, moet koel zijn. Folie op de ramen plakken om zo de zonnewarmte buiten te sluiten. Ook de energieverspilling door het onnodig in werking hebben van boilers en compressoren kun je tegen gaan; een kwestie van inregelen. Kortom met een kritische blik door het schoolgebouw lopen kan veel opleveren”.

Ervaring gebruiken

De mbo’ers hebben een degelijk onderzoeksresultaat bereikt met Dakschatten. Doorberekening leert dat de uitvoering financieel niet erg realistisch is. De school kiest voor realistische stappen in 2014 met directe besparing op energiekosten in een onderwijsomgeving. Bart de Jong en de gemeente Hilversum willen de ervaring die de leerlingen daarmee opdoen ook gebruiken voor het project Energiebesparen Gooi en Vechtstreek. Hoe precies is nog niet duidelijk. Wordt vervolgd dus.

Particulieren versus bedrijven

De investeringen voor de zonnepanelen, wateropvang en groendaken zijn hoog en het financieel rendement onzeker. Dat geldt voor bedrijven en ook voor grote onderwijsinstellingen. Dat komt onder meer door het lage energie tarief. Dat ligt bij particulieren anders. Particuliere investeringen leveren veel eerder een positief resultaat op.

 

Gemeente