VvE Palace Résidence in Hilversum werkt aan duurzaam appartementencomplex

Geplaatst op 20 juni 2018

Binnen in het Hilversumse appartementencomplex Palace Résidence – op de kruising van de ’s Gravelandseweg met de Bussumergrintweg – wordt hard gewerkt aan een duurzaamheidsplan. De VvE Palace Résidence is namelijk de eerste Hilversumse VvE (Vereniging van Eigenaren) die meedoet aan het regionale VvE-verduurzamingsproject. De eerste stap van Palace Résidence is het laten opstellen van een diepgaand energieadvies.

Wie op dit moment door Palace Résidence loopt, ziet vooral de werkzaamheden die er gaande zijn. Er komen namelijk nieuwe gasketels. Van de energietransitie is op dit moment dus nog geen sprake, vertelt VvE-voorzitter Henk Ruiter. “Door een voordelig contract was vervanging een verstandige keus. We hoeven nu niet meteen te investeren in dure warmtepompen, maar kunnen wachten tot die beter, goedkoper en stiller zijn. We richten ons eerst op andere onderdelen van de transitie: isolatie, ventilatie en zonnepanelen. De platte daken van de drie gebouwen van ons complex lenen zich uitstekend voor zonnepanelen.” Het onderwerp duurzaamheid staat hoog op de agenda van het VvE-bestuur. “Onze grootste uitdaging is om dit luxueuze gebouw uit de zeventiger jaren te moderniseren naar de maatstaven van de 21ste eeuw. Natuurlijk met behoud van alle mooie dingen die er al zijn.”

Deskundig advies nodig

Om kennis over verduurzaming op te doen, bezocht Ruiter bijeenkomsten die werden georganiseerd vanuit het regionale VvE-verduurzamingsproject. Hier kwam hij in contact met adviesbureau Seinenergie. “Iedereen heeft een mening over verduurzaming, maar we hebben deskundig advies nodig. Gelukkig besloten de leden van de VvE unaniem in te stemmen met het inhuren van Seinenergie”, aldus Ruiter. Deze stap van Palace Résidence past mooi in het VvE-verduurzamingsproject dat de gemeente Hilversum samen met de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en regio Eemland voert. Vanuit het project is aan deze ‘koplopende’ VvE dan ook een een stimuleringsbijdrage toegekend. Inmiddels is Seinenergie begonnen met de schouw. Ruiter verwacht na de zomer een uitgebreid rapport met advies over de verduurzaming. “Als VvE-bestuur vermoeden we dat de bewoners de voordelen zien van een duurzaam appartement: een gezond en comfortabel binnenklimaat, verbeterde isolatie en ventilatie, lagere energiekosten en waardestijging van de woning.”

Gebouwgebonden lening

Natuurlijk hangt er een kostenplaatje aan het verduurzamen van zo’n groot pand. Naast de servicekosten zijn er ook andere financiële mogelijkheden. Zo wil de overheid een dergelijke transitie faciliteren. “Via de gemeente hoorden we bijvoorbeeld over een gebouwgebonden lening”, vertelt Ruiter. “Hiermee kunnen we fasegewijs dingen uitvoeren. Zo’n lening geldt per appartement en niet per bewoner. Wanneer iemand verhuist, gaat de financiering over op de volgende bewoner.” Voor andere VvE’s heeft Ruiter enkele tips. “Bewoners moeten het nieuws over verduurzaming en de energietransitie goed volgen en zich afvragen wat ze in de toekomst met hun gebouw willen doen.”

Meer informatie?

De regiogemeenten uit Gooi en Vechtstreek en Eemland werken samen met VvE Belang, 035Energie i.o., 033Energie, Stichting Happy Balance, Rabobank, Hogeschool Utrecht en opleidingscentra Bouwmensen en Installatiemensen. Gezamenlijk willen de partijen regionale VvE’s langdurig begeleiden en ondersteunen bij hun duurzaamheidsaanpak. Meer informatie over het VvE-verduurzamingsproject vindt u op http://www.energiebesparengenv.nl/

Gemeente