NOM-renovatie Hamershof gaat door

Geplaatst op 4 januari 2018

De renovatie naar nul-op-de-meter (NOM) van VvE Hamershof in Leusden gaat door. Dankzij garantstelling van de gemeente Leusden en de provincie Utrecht kan dit icoonproject van de VNG 'Innovatieve aanpakken' duurzaam worden gerenoveerd.

Nadat het project gedurende enige tijd aan een zijden draadje hing omdat de beoogde financiering niet rond kwam, gaat de verduurzaming van meer dan negentig woningen nu toch door, dankzij een garantstelling van de gemeente Leusden en de provincie Utrecht. Een doorbraak voor het nul-op-de-meter-renoveren van appartementencomplexen.

Het appartementencomplex dateert van begin jaren ’70 en heeft een energielabel E/F. De Vereniging van Eigenaren wil de woningen binnen de noodzakelijke renovatie opschalen naar Nul-Op-de-Meter (NOM). Bij een NOM-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. In dit geval zal dat onder andere gebeuren door een verbeterde isolatie en het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen.

Het project loopt al enige tijd, onder andere omdat de VvE geen financiering van banken krijgt zonder overheidsgarantie. Omdat er nog geen landelijk borgstellingsinstituut beschikbaar is, is aan de gemeente Leusden en de provincie Utrecht daarom gevraagd een garantstelling af te geven. Het gaat om een garantstelling op een lening van € 3,4 miljoen via de Bank Nederlandse Gemeenten waarvoor gemeente en provincie allebei voor de helft garant staan.

De verbouwing is onderdeel van het project Hart van Leusden. In dit project, waarvoor wethouder Albert Dragt verantwoordelijk is, wordt gewerkt aan een toekomstbestendig centrum. In samenwerking met wethouder Erik van Beurden (Duurzaamheid) wordt ook gewerkt aan de verduurzaming van woningen. Wethouder Dragt: “De bewoners leveren met de renovatie een belangrijk aandeel in dit project. Daarnaast draagt de verduurzaming bij aan de energietransitie.” Wethouder Erik van Beurden benadrukt dat laatste: “Zo dragen we bij aan het doel om in 2040 energieneutraal te zijn, en zo de doelen van het energieakkoord en de Duurzame Agenda te behalen.” Lees ook de reactie van Jan Costa van Bloemendal Bouw die als Leusdense bouwer al ruim drie jaar is betrokken bij het project Hamershof.

“Een unieke situatie,” aldus wethouder Dragt. “De gemeente en de provincie staan nu samen garant voor de renovatie. Hopelijk kunnen we deze garanties als gemeenten in de toekomst samen met de provincie en Economic Board Utrecht verstrekken vanuit een regionaal of provinciaal waarborgfonds.”