Technokids workshops in de Regio

Geplaatst op 11 september 2015

Hoe krijg je energie van de zon? Hoeveel stroom verbruikt een ledlamp? Hoe kun je thuis en op school energie besparen?

In aansluiting op de regionale energiebesparingscampagne zijn vorig schooljaar in de hele regio energielessen gegeven op de basisscholen. De kinderen kregen een les waarbij ze onder andere zelf stroomverbruik gingen meten en experimenteerden met een model-zonneboiler. Ze gingen het effect van isolatie na en wekten zelf energie op met wind en (zon)licht. Ook maakten ze een PEP (Persoonlijk Energie Plan).

Dit nieuwe schooljaar krijgt energie-educatie de vorm van “Technokids-workshops” voor basisscholen in de regio. De aftrap vindt plaats in Wijdemeren: daar gaan bijna 300 kinderen aan de slag met de thema’s energiebesparing en duurzame energie. De workshops zijn dit keer vooral gericht op het creatief en technisch bezig zijn. Intussen leren zij over verlichting en stroomverbruik. Hoe kun je daar thuis energie mee besparen? En ze leren en knutselen met zonne-energie.

Na Wijdemeren gaan basisscholen in Hilversum met deze workshops aan de slag in het kader van de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op 9 oktober. De Technokids-workshops reizen vervolgens ook naar Huizen en de BEL-gemeenten .

Basisscholen besteden graag aandacht aan natuur, wetenschap en techniek. Energie is ook onderdeel van de lesmethoden voor natuuronderwijs. Uit de grote belangstelling blijkt wel dat dit thema goed aansluit bij het onderwijsprogramma. Wij wensen alle leerlingen leuke en leerzame workshops!

De gastlessen / workshops worden aangeboden door de gemeenten vanuit de regionale campagne Energie Besparen Gooi en Vecht. Ze worden gecoördineerd door Stichting Omgevingseducatie in samenwerking met NME Centrum Het Spookbos, stichting Technotrend en Picosol.

Meer informatie op de NME-wijzer Gooi en Vechtstreek: www.nmegooivechtstreek.nl

Gemeente