Isolatie levert grote kostenbesparing

Geplaatst op 21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Kleine aanpassingen kunnen al veel doen. Ramen en deuren voorzien van tochtstrips bijvoorbeeld. Of kieren bij kozijnen, bij een kruipluik of op plekken waar leidingen in de vloer verdwijnen dichten. Een goed geïsoleerd huis leidt tot grote besparingen.

Waar moet je op letten
Bij de keuze voor een type isolatiemateriaal moet je rekening houden met een paar zaken. Want niet elk type is geschikt voor elke ruimte. Zo kan vocht in isolatiemateriaal het isolerend vermogen verminderen. En ook de ruimte zelf bepaalt vaak de keuze voor je materiaal. Je zolderkamer kan een stuk kleiner worden door gebruik van dik isolatiemateriaal. Dunnere oplossing, zijn mooier maar vaak kostbaarder.

Welke isolatie
Je kunt allerlei maatregelen treffen om de warmte in je huis te houden. De keuze is afhankelijk van de constructie, het bouwjaar en de indeling van je huis. In de gemiddelde eengezinswoning levert een investering van 4300 euro voor het isoleren van een schuin dak zo’n 650 euro per jaar op.* Het isoleren van de spouwmuur is een eenmalige kostenpost die jaarlijks gemiddeld 570 euro oplevert.
Vloerisolatie van de begane grond kost gemiddeld 1900 euro en brengt 210 euro per jaar in het laatje. De kosten zijn dus een investering die na een aantal jaar voor een flinke besparing zorgt. Oudere huizen zijn vaak slechter geïsoleerd, daar isolatie nog effectiever, bijvoorbeeld door enkel glas te vervangen door HR++ glas.

Juiste materialen
Het juiste materiaal kan een behoorlijk verschil maken in de eenmalige kosten en de uiteindelijke besparing. Denk bij het maken van je keuze ook over de uitvoering. Wie kan het plaatsen: kun je het zelf verwerken of moet er een professional aan te pas komen? Verschillende materialen hebben ook andere eigenschappen die van pas kunnen komen in een huis. Zo hebben glas- en steenwol een geluidsisolerende functie.

 * Bron: energieprijzen.nl