“Een bijna energieneutraal monument”

Geplaatst op 25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

“We hebben samen met de andere eigenaren het pand in 2010 herbouwd. Het is een monument, dus groot deel van de gevels moest blijven staan. Van buiten is het dus nog helemaal de oude monumentale boerderij uit 1800, maar van binnen is alles nieuw.” Het pand is gesplitst in drie woningen, die zijn verbouwd met de modernste isolatiematerialen. “De schil is zo goed geïsoleerd dat we een Rc waarde van 4 hebben”, meldt Schipper trots. Die mooie waarde komt door maatregelen als HR ++ glas, gebalanceerde ventilatie (waarbij warmte wordt teruggewonnen uit de afgevoerde lucht) en natuurlijk isolatie van de muren, de vloeren, het dak en de kelderwanden. “Het huis is nog niet energieneutraal, maar het schiet aardig op. Ons huis is een bijna energie-neutraal monument.”

“Onze woning heeft een A++ label. Het huis heeft een prettig woonklimaat en het is bijna energieneutraal. We hebben bijna nul op de meter. Ons gezin van 4 personen heeft een aardig energieverbruik, maar dat kan allemaal worden afgedekt door de zonne-energie. De warmte die wordt opgewekt door de zon stoppen we direct in de vloerverwarming of de warmwaterboiler. Onze verwarming is al uit sinds mei. We hebben ook geen gasmeter meer. Alleen nog een elektra- en een watermeter. Wij zijn qua warmtevoorziening onafhankelijk van het energiebedrijf.”

Schipper overweegt geen verdere maatregelen. “Dan zou ik driedubbel glas moeten nemen. Als je het monumentale karakter en de monumentale uitstraling van het pand wil respecteren kan dat eigenlijk niet. Daarbij zouden de kosten daarvan de investering niet rendabel maken.”