Zuinig? Of niet?

Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van de woning een definitief energielabel te overhandigen.

Wat is een energielabel?

Waarom een energielabel?

Hoe wijzig ik mijn energielabel?

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Ik heb al een energielabel, wat moet ik doen?

Is uw energielabel nog steeds geldig (10 jaar na de datum van afgifte)? Dan hoeft u niets te doen. Heeft u uw huis in de tussentijd energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken.

Is het oude energielabel nog geldig?

Als de woningeigenaar een energielabel heeft dat vóór 2015 is opgesteld is deze, net als het nieuwe energielabel, 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum.

Mijn huis is extreem goed geïsoleerd, wat moet ik doen?

Ook dan moet u gewoon een energielabel aanvragen. Na stap 2 van de aanvraag kunt u extra vragen beantwoorden over de uitzonderlijke energiebesparende maatregelen die u heeft getroffen. Bijvoorbeeld of u drievoudig glas heeft, meer dan 10 centimeter isolatie of een speciaal ventilatiesysteem.

Wat is een voorlopig energielabel?

Elk huis heeft begin 2015 een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen. Het voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de gegevens in het kadaster. Zodra u uw huis gaat verkopen of verhuren, moet u via deze website uw definitieve energielabel aanvragen.

Wie zijn de deskundigen die de aangevraagde energielabels controleren?

De erkend deskundigen zijn vaak professionals die al werkzaam zijn binnen dit vakgebied, zoals energieadviseurs, makelaars en bouwtechnici. Zij zijn opgeleid om aan de hand van de aangeleverde gegevens van de woningeigenaar te bepalen of het energielabel correct is vastgesteld. Deze deskundigen bepalen elk hun eigen tarief voor het controleren van de woninggegevens. Dat is het bedrag dat de woningeigenaar moet betalen voor het energielabel. De woningeigenaar kiest zelf een erkend deskundige, en dus het tarief voor het controleren en registreren van een energielabel. Een lijst van erkend deskundigen is te vinden op de online tool.

Wat is de rol van de makelaar?

De makelaar kan de woningeigenaar helpen bij het invullen van de gegevens voor het aanvragen van een energielabel. Ook kan de makelaar de documenten leveren die dienen als bewijsstukken voor het aanvragen van het energielabel. In sommige gevallen zal de makelaar ook bevoegd zijn om het energielabel als erkend deskundige te valideren.

Wat als een woningeigenaar een definitief label heeft geregistreerd en nieuwe energiebesparende maatregelen neemt. Verandert het label dan ook?

De de plicht tot het hebben van een definitief energielabel ligt bij het moment van transactie van de woning. Toch kan de woningeigenaar ervoor kiezen om tussentijds een ander een energielabel aan te vragen als hij/zij energiebesparende maatregelen heeft genomen. De eigenaar moet elke keer opnieuw bovenstaand traject voor het aanvragen van een definitief energielabel doorlopen als hij/zij een geactualiseerd energielabel wil laten registreren. Dit proces verloopt niet automatisch.

Is het energielabel verplicht voor alle gebouwen?

Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, met uitzondering van de volgende gebouwen:

  • gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen;
  • beschermde monumenten;  
  • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten;
  • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.

Zie voor de details van deze bepaling de volledige tekst van de regelgeving Besluit energiebesparing gebouwen.