Hoe werkt het?

De Zonatlas toont voor elk dakvlak de geschiktheid voor de opwekking van zonne-energie. Door het combineren van weerdata, de invallende zonnestraling, de hellingshoek van de daken en de schaduwsituatie is een zeer nauwkeurige indicatie van de geschiktheid van de dakvlakken voor zonne-energieopwekking te geven. Kijk op de overzichtskaart om de geschiktheid van uw huis voor zonenergie te bepalen.

Mijn huis is geschikt, hoe kan ik nu verder?

U kunt zich nu oriënteren op het kopen van zonnepanelen en een keuze maken hoe u dat wilt doen. Vraag een offerte aan bij een of meerdere installateurs voor installatie en vraag om een beoordeling of bezichtiging. Na keuze en bevestiging laat u de zonnepanelen installeren en geniet u van de gratis zonnestroom voor de apparatuur in uw huis.

Als u deelneemt aan een collectieve inkoopactie, neem dan het vermogen dat in de Zonatlas wordt opgegeven als basis. In het stappenplan van zo’n collectief initiatief is vaak al een bezichtiging opgenomen. Binnen de straal van uw postcode en omliggende postcodes biedt de overheid u zelfs korting op de energiebelasting. Dit is vaak al opgenomen in de business cases van bestaande initiatieven.

Mijn huis is ongeschikt, wat nu?

De zonatlas definieert een dak als geschikt als er minimaal 11 m² aaneengesloten dakoppervlak beschikbaar is met voldoende zoninstraling (11 m² hellend dak of 22 m² plat dakoppervlak). Wellicht vindt u het ook de moeite waard als er minder zonnepanelen geplaatst worden. Ook kunnen door middel van maatwerk toch panelen worden geplaatst, bijvoorbeeld als er om een onhandige object op uw dak heen wordt gewerkt.

Ook zonder eigen dak kunt u zonnestroom gebruiken of eigenaar worden van zonnepanelen. Er zijn verschillende collectieven die zonnepanelen plaatsen op andere daken, bijvoorbeeld van een gemeentelijk gebouw, school of braakliggend terrein. U kunt ook zelf initiatief nemen om een collectief op te starten. Hierbij kan uw gemeente u ondersteunen of lokale bewonersinitiatieven als www.wattnu.org, www.hilverzon.nuhttps://energiecooperatiewijdemeren.nl/ en landelijke organsiaties als www.hieropgewekt.nl u verder op weg helpen.