Energie besparen
=
comfortabel wonenContactgegevens

Publiekszaken Stadskantoor

Oude Enghweg 23, 1217JB

Telefoon 14 035

 

Hilversum

Welkom op de informatiepagina van de gemeente Hilversum. Lees hier over de mogelijkheden en regelingen voor energiebesparing in Hilversum.


Beleid/mogelijkheden

Hilversum wil in 2050 klimaatneutraal zijn. De komende jaren willen we de grootste slagen maken met de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen, scholen, straatverlichting, riolen en rioolgemalen, bedrijventerreinen en woningen.

De gemeente Hilversum doet dat niet alleen, maar stimuleert ook initiatieven van inwoners, instellingen en ondernemers om energie te besparen. Want een duurzaam Hilversum maken we samen. De gemeente heeft dit vastgelegd in het programma Duurzaam Hilversum. Daarin staan de ambitie, de maatregelen en een tijdpad.

Wilt u weten wat er nog meer speelt in Hilversum op het gebied van natuur en duurzaamheid? Kijk op de Duurzaamheidspagina van de gemeente Hilversum.

Het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is in het grootste gedeelte van Hilversum vergunningsvrij. Hier vindt u de uitzonderingen en regels.

Subsidies

Duurzaamheidslening voor woningeigenaren

Woont u in Hilversum en heeft u een eigen woning? Dan kunt u gebruik maken van de duurzaamheidslening van de gemeente voor energie besparende maatregelen (denk aan isolatie, warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen). Tegen gunstige voorwaarden sluit u een lening af bij de SVn. Na aflossing van de lening bent u van die kosten af; uw energieverbruik blijft permanent lager.

VvE's

Voor Verenigingen van eigenaren (VVE) is er een stimuleringslening beschikbaar.

Andere financiele regelingen

Meer informatie over landelijke en provinciale financiele regelingen is te vinden op de gemeentepagina van Duurzaam Bouwloket.

Actueel

VvE Palace Résidence in Hilversum werkt aan duurzaam appartementencomplex

20 juni 2018

Binnen in het Hilversumse appartementencomplex Palace Résidence – op de kruising van de ’s Gravelandseweg met de Bussumergrintweg – wordt hard gewerkt aan een duurzaamheidsplan. De VvE Palace Résidence is namelijk de eerste Hilversumse VvE (Vereniging van Eigenaren) die meedoet aan het regionale VvE-verduurzamingsproject. De eerste stap van Palace Résidence is het laten opstellen van een diepgaand energieadvies.

Lees meer >

Geslaagde avond Hilversum Oost

20 mei 2015

De Lorentzschool in Hilversum Oost opende op 19 mei haar deuren voor ruim 40 bewoners uit Hilversum Oost die meer wilden weten over energiebesparing in hun woning. Seinkracht, een groep actieve bewoners, organiseerde, in samenwerking met Hoom deze voorlichtingsbijeenkomst ‘collectieve wijkactie energiebesparing’ op de school.

Lees meer >

Warme start 2e ronde Hilversumse Meent

18 april 2015

Zo’n 100 Meentbewoners waren aanwezig bij de aftrap van ronde 2 van de collectieve energiebesparing in de Hilversumse Meent.

Lees meer >

HeiKRACHT gaat van start!

15 april 2015

Een nieuw buurtinitiatief in Hilversum Zuid. Inwoners in de omgeving Taludweg, Loosdrechtseweg, Kolhornseweg, Bosdrift pakken de handschoen op.

Lees meer >

Handleiding voor verduurzamen woning

20 maart 2015

Meentkracht heeft samen met Hoom en de gemeente Hilversum een handleiding voor het verduurzamen van de woning gemaakt.

Lees meer >

Hilversum kiest voor duurzaamheid èn monumenten

15 januari 2015

De aanwijzing tot monument staat soms op gespannen voet met het treffen van duurzaamheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen is al jarenlang een punt van discussie.

Lees meer >

Seinkracht in Hilversum Oost

14 januari 2015

Hilversum Verbonden heeft in navolging van het initiatief in de Meent op 14 januari de startavond van Seinkracht gehouden.

Lees meer >

Meentkracht werkt

3 november 2014

Het initiatief in de Hilversumse Meent werpt vruchten af. 63 bewoners kunnen al voor de Kerst profiteren van hun duurzame investering! Overige bewoners van de Meent kunnen nog contact opnemen met Hoom.

Lees meer >

Hilversumse Meent neemt de eerste stappen om te verduurzamen!

11 september 2014

Op 9 september was er een 2e bijeenkomst voor inwoners van de Hilversumse Meent, georganiseerd door Meentkracht. Maak je huis HOOM presenteerde voor 4 verschillende maatregelen (zonnepanelen, CV ketel, spouwmuur- en vloerisolatie) concrete aanbiedingen.

Lees meer >

Bouwpartijen: meldt u aan voor deelname erkenningsregeling Hoom

19 augustus 2014

Meentkracht, Hoom en de Gemeente Hilversum hebben de handen ineengeslagen voor de verduurzaming van de Meent. Hiervoor zijn we op zoek naar bedrijven die in samenwerking met Hoom De Meent willen gaan verduurzamen. De inschrijving staat open tot 27 augustus.

Lees meer >

HoomRun Hilversum

12 april 2014

Zaterdag 12 april trok de HoomRun karavaan met veel succes door Hilversum. Van alle kanten stroomden inwoners toe voor energie-advies en natuurlijk een gratis LEDlamp. De organisatie heeft bijna 500 LEDlampen uitgedeeld en evenveel energiebesparingsgesprekken gevoerd.

Lees meer >

Thermografische opnamen Oosterengweg Hilversum

21 maart 2014

Enjoy Energy heeft in de nacht van 24 op 25 maart thermografische opnamen maken van complexen aan de Oosterengweg. Dit is een project van de gemeente Hilversum en Dudok Wonen.

Lees meer >

Hilversum geeft subsidie op duurzaamheidlening

20 februari 2014

De gemeenteraad breidt het fonds voor de duurzaamheidleningen uit met een subsidie van 15% van het bedrag van de toegekende duurzaamheidlening met een maximum van €750,- per woning.

Lees meer >

‘Als je er energie in stopt, komt er wel wat uit’.

11 februari 2014

Energie besparen hoe doe je dat? Ans en Evert Borgers vertellen over hun ervaringen. Zij zijn milieubewust. ‘Verspilling van energie is duur en niet in het belang van kinderen en kleinkinderen’.

Lees meer >

Energie Besparen met het MBO College Hilversum

21 januari 2014

Hoe bereik je het meeste rendement met energie besparen? Leerlingen van het MBO College Hilversum hebben in het eigen gebouw met het project ‘Dakschatten’ de mogelijkheden onderzocht voor zonnepanelen op het dak, wateropvang voor het doorspoelen van toiletten en het aanleggen van groene daken.

Lees meer >

Hilversum doet mee aan HIER klimaatstraatfeest

12 november 2013

Duizenden straten in heel Nederland gaan de strijd met elkaar aan voor de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’. De straat die tot en met 31 maart 2014 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint een groot straatfeest.

Lees meer >