Energie besparen
=
comfortabel wonen

Zonneboiler


Een zonneboiler haalt warmte uit zonlicht en zet die warmte om in warm water. Er zijn twee typen collectoren, de vlakke plaat collector en de vacuümbuis collector (heat pipe). De vacuümbuis collector is wat geschikter voor ons klimaat, omdat hij eerder ‘aanslaat’, maar is wel duurder dan een vlakke plaat collector. De collector geeft vervolgens de warmte af in een (zonne)boiler middels een wisselaar/spiraal.

Een zonneboiler systeem valt ook in twee groepen uiteen: de zonneboiler voor uitsluitend warm tapwater en de zonneboiler met CV ondersteuning. Met het eerste systeem kunt u tot 70% besparen op uw gasverbruik voor warm (douche)water en met het tweede systeem koppelt u middels een driewegklep de zonneboiler aan uw CV water, zodat u ook op uw gasverbruik voor ruimteverwarming kunt besparen. Met deze (uitgebreidere) zonneboiler is een besparing van 50 tot 70% op uw totale gasverbruik mogelijk. Deze zonneboiler systemen met CV ondersteuning werken heel goed samen met vloerverwarming en/of warmtepompen. Bij een warmtepomp is er helemaal geen sprake meer van een CV ketel of gasverbruik in uw woning. Daarnaast kunnen zonnecollectoren ook gebruikt worden om zwembaden (voor) te verwarmen.

Een voordeel van zonneboilers t.o.v. zonnepanelen is dat de collector(en) relatief weinig plek vragen op uw dak en natuurlijk uw gasverbruik aanpakken i.p.v. uw stroomverbruik. Dit is gunstig omdat over het algemeen de gasrekening van consumenten een stuk hoger is dan de stroomrekening.