Energie besparen
=
comfortabel wonen

Windturbines


Met een kleine windturbine wekt u zelf groene stroom op. Ze zijn in dat opzicht vergelijkbaar met zonnepanelen. Anders dan bij zonnepanelen is dat de aanschaf en plaatsing veel voorbereiding vraagt. Ook de opbrengsten zijn lager. Zelfs bij een optimale elektriciteitsopbrengst verdient u de investering meestal niet terug binnen de technische levensduur. 

De aanschaf van een kleine windmolen doet u dus vooral uit milieuoverwegingen.

Stappenplan
Overweegt u de plaatsing van een kleine windmolen, zorgt u er dan voor dat u de volgende stappen doorloopt.

1. Kies het type
Er zijn verschillende types kleine windmolens. Belangrijk is het onderscheid tussen een horizontale as windturbine (HAWT) en een verticale as windturbine (VAWT). Voor de stedelijke omgeving zijn VAWT’s geschikter, omdat deze goed zijn ingesteld op variërende windsnelheden. Deze windturbines ontwikkelen zich snel. HAWT’s zijn geschikter op plaatsen met veel en constante wind, zoals de kust.

2. Vraag meerdere offertes
Zorg daarbij dat u een volledig overzicht krijgt van alle kosten. Bespreek ook de kostenverdeling, indien de jaarlijkse opbrengsten structureel lager blijken te zijn dan vooraf door de leverancier is opgegeven.

3. Neem contact op met de gemeente
Neem tijdig contact op met uw gemeente. Zo wordt snel duidelijk of de windturbine in het bestemmingsplan past en welke vergunningen u nodig heeft. Kijk voor een eerste check op het omgevingsloket online.

4. Bereken de dakbelasting
Neem contact op met een constructeur om te laten berekenen of het dak geschikt is voor de dakbelastingen. Houd rekening met de volgende stelregel: hoge belasting = goede opbrengst, lage belasting = lage opbrengst.

5. Informeer uw buren
Verras uw buren niet: informeer uw buurt tijdig over uw voornemen.

Meer informatie?
Wilt u zich verder oriënteren? Uitgebreide informatie over kleine windmolens vindt u in deze brochure. De brochure is gericht op gemeenten, maar bevat waardevolle informatie voor iedereen die zich wil verdiepen in kleine windturbines.

Aanschaf en plaatsing van een kleine windturbine is maatwerk. Neem voor een vrijblijvend advies contact op met een van de hiernaast genoemde aanbieders.

Actueel

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >