Energie besparen
=
comfortabel wonen

Vloerisolatie


Het isoleren van de onderkant van de vloer en de kruipruimte is een zeer effectieve maatregel. Het zorgt naast een flinke energiebesparing ook voor een veel aangenamer comfort in de woning. Over het algemeen is het isoleren aan de onderkant van de vloer of in de kruipruimte relatief snel terugverdiend. De terugverdientijd hangt echter wel af van uw huidige stookgedrag.

Of de vloer geschikt is voor isolatie, hangt af van de aanwezigheid van een kruipruimte en hoe hoog deze ruimte is.

Geen kruipruimte aanwezig? Als u geen kruipruimte onder de vloer hebt, dan zijn er twee mogelijkheden. Allereerst kunt u op de vloer een isolatielaag aan (laten) brengen. Dit verhoogt de vloer met 5 tot 8 centimeter. U verliest daardoor hoogte in uw kamer en u moet mogelijk uw deuren aanpassen. Geschikt voor vloerisolatie zijn isolatieplaten. Deze moeten wel afgestemd zijn op het type vloer en de eventuele vloerverwarming. Een gespecialiseerd bedrijf kan u hierover goed adviseren. Een andere optie is de oude vloer verwijderen en een nieuwe vloer opbouwen - met isolatie aan de onderkant. Dit is een ingrijpende en kostbare ingreep, die wel duurzaam en comfortabel resultaat oplevert.

Lage kruipruimte (30-35cm)? Als de kruipruimte van uw woning laag is - niet meer dan 30 tot 35 centimeter onder de balken - dan is het vrijwel onmogelijk om daar in te komen. Lopen er geen leidingen die bereikbaar moeten blijven, dan kunt u mogelijk isolatiemateriaal in de kruipruimte laten spuiten. Vraag hierover advies bij een gespecialiseerd bedrijf.

Kruipruimte hoger dan 35cm? Een kruipruimte van meer dan 35 centimeter is hoog genoeg om isolatie aan te brengen. In dit geval heeft u drie opties:

 1. het isoleren van de onderkant van de vloer;
 2. het isoleren van de bodem van de kruipruimte;
 3. het isoleren van de bodem van de kruipruimte én het opgaande werk.

Het is omslachtig om zowel de bodem als de vloer te isoleren. U kunt dan beter een van beiden isoleren met dikker materiaal. Het isoleren van de onderkant van de vloer bespaart meer energie. Het levert ook meer comfort op dan het isoleren van de bodem, aangezien de vloer dan minder koud aanvoelt. Als u de vloer isoleert, laat dan eerst een dampremmende folie aanbrengen op de bodem van de kruipruimte. Isoleert u alleen de bodem, dan heeft u een veel dikkere isolatielaag nodig, dan wanneer u ook het zogeheten opgaand werk laat isoleren (de fundering vanaf de bodem van de kruipruimte tot de vloer).

* 20 tot 30 cm in te spuiten isolatiemateriaal heeft hetzelfde effect als 5 cm vloerisolatie. Dit komt door warmteverliezen in de kruipruimte.

Kosten en besparing

 • Voor een gemiddeld huishouden (3 personen) in een eensgezinswoning is de investering eenmalig gemiddeld 1800 euro;
 • Uw jaarlijkse besparing kan oplopen tot gemiddeld 210 euro;
 • Wilt u precies weten wat voor uw woning de kosten en besparingen zijn, neem dan contact op met een van de aanbieders in de regio.

 

Tips

 • Let op! Isoleren gaat altijd samen met goed ventileren. Anders kunt u te maken krijgen met vochtproblemen. Gaat u de vloer isoleren? Denk dan goed na over een passende aanpak voor ventilatie.
 • Zorg er bij houten vloeren voor dat de vloer altijd kan blijven 'ademen'. Indien dit niet het geval is gaat de relatieve vochtigheid omhoog waardoor vocht ontstaat.
 • Wanneer u kiest voor thermoskussens is het verstandig om dit te doen in combinatie met bodemfolie. Door deze folie wordt de ruimte droger;
 • Leidingdoorvoeren dienen ook goed en naadloos te worden dichtgezet;
 • Controleer van te voren of er geen vocht in de kruipruimte aanwezig is;
 • Zorg er voor dat de leidingen goed toegankelijk en bereikbaar blijven.

Projecten

Actueel

Isolatie levert grote kostenbesparing

21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Lees meer >

Meentkracht werkt

3 november 2014

Het initiatief in de Hilversumse Meent werpt vruchten af. 63 bewoners kunnen al voor de Kerst profiteren van hun duurzame investering! Overige bewoners van de Meent kunnen nog contact opnemen met Hoom.

Lees meer >

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >

Hilversumse Meent neemt de eerste stappen om te verduurzamen!

11 september 2014

Op 9 september was er een 2e bijeenkomst voor inwoners van de Hilversumse Meent, georganiseerd door Meentkracht. Maak je huis HOOM presenteerde voor 4 verschillende maatregelen (zonnepanelen, CV ketel, spouwmuur- en vloerisolatie) concrete aanbiedingen.

Lees meer >

Goede 1e beurs Het Nieuwe Wonen

24 juni 2014

Op 19 juni vond de eerste energiebespaarbeurs Het Nieuwe Wonen plaats bij het MBO College Hilversum. Een beurs waarin interactie en samenwerking tussen de bedrijven op de beurs, Opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek en MBO College Hilversum mooi tot stand is gekomen.

Lees meer >