Energie besparen
=
comfortabel wonen

Verwarming


Maar liefst 67% van het energiegebruik in huis is nodig voor verwarming en warm water. Besparing op de stookkosten begint natuurlijk bij een goede isolatie van woning. Maar weet ook dat zuinig stoken uw stookkosten flink omlaag brengt. Meer over energiezuinig verwarmen leest u hieronder.

Typen verwarmingsinstallaties
Er zijn verschillende typen verwarmingsinstallaties. Combiketels zorgen voor verwarming én warm water in uw woning. Geisers en boilers verwarmen het water apart. Ook kan het zijn dat uw woning verwarmd wordt door blokverwarming, gaskachels of houtkachels.

Is uw verwarmingsinstallatie aan vervanging toe? Dan kunt u veel energie besparen door een zuinig type ketel te kiezen.

HR-(combi)ketel
HR-ketels op aardgas (HR= hoog rendement) verwarmen uw hele huis via een centrale ketel en radiatoren. Een HR-combiketel verwarmt ook uw water, zonder daarvoor een aparte geiser of boiler te gebruiken. HR-ketels hebben een rendement (op de zogeheten onderwaarde) tussen 100 en 107%. Dat het rendement hoger kan zijn dan 100%, komt doordat de gebruikte condensatiewarmte uit de rookgassen bij het rendement (op de bovenwaarde) wordt opgesteld. In de tabel hieronder is dit toegelicht.

Rendement op bovenwaarde

Rendement op onderwaarde

Aanduiding

90%

100%

HR100

94%

104%

HR104

96%

107%

HR107

Hoe hoger het rendement, hoe zuiniger de ketel dus is. Ter vergelijking: oude cv-ketels hebben een rendement van 70-80%, de iets minder oude VR-ketel (VR= verbeterd rendement) een rendement van 75-85%.

Zonneboiler
Heeft u al een HR-ketel, dan kunt u daarop een zonneboiler aansluiten. Een zonneboiler bestaat uit:- een collector op het dak (2 tot 5 m2 groot) om zonnewarmte op te vangen; - een pomp en leidingen naar het voorraadvat (80-300 liter) met verwarmd kraanwater;- een naverwarmer.

De collector op het dak haalt warmte uit zonlicht en warmt daarmee kraanwater op in het voorraadvat. Bij te weinig zon verwarmt de ketel dan het water na.

Warmtepomp
Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Ze hebben een zeer hoog rendement, maar zijn ook prijzig. Warmtepompen zijn daarom vooral geschikt bij nieuwbouw of een grote verbouwing van de woning. Omkeerbare warmtepomp zorgen niet alleen voor verwarming, ze kunnen ook de woning in de zomerperiode koelen.

Er zijn ook hybride systemen. Dat zijn HR-107 combiketels op gas met ingebouwde of toegevoegde warmtepomp. Deze systemen zijn minder duur.

HRe-ketel
Een HRe-ketel is een vrij nieuw type verwarmingsinstallatie. Deze ketel wordt ook wel micro WKK (WKK = warmtekrachtkoppeling) genoemd. Dat komt omdat deze ketel zowel warmte als elektriciteit levert. U wekt hiermee dus zelf stroom op, wat scheelt op uw elektriciteitsrekening. De investering in een HR-e ketel is nog wel hoog.

Prijzen vergelijken
Hieronder ziet u wat de gemiddelde prijs is voor de aanschaf en de installatie van een bepaald type verwarmingsketel. De gebruikskosten gelden voor een gemiddeld huishouden van vier personen in een eengezinswoning en bij een gasprijs van € 0,65/m3 en elektriciteitsprijs van € 0,23 per kWh.

Type ketel

Gemiddelde prijs

Gebruikskosten(energie + onderhoud)

Rendement verwarmen

Hr-107 ketel

€ 2.100

€ 1.500

107 %

Hr-107 ketel met zonneboiler

€ 5.400

€ 1.400

107 %

Hr-107 hybride ketel (met warmtepomp)

€ 6.000

€ 1.300

140 %

HRe-combiketel

€ 11.000

€ 1.100

107 %

Vr-ketel

€ 2.000

€ 1.700

90 %

Ter vergelijk: oude CR-ketel

Niet meer te koop

€ 2.000

85 %

Wilt u precies weten wat voor uw woning de kosten en besparingen zijn, neem dan contact op met een van de aanbieders in de regio.

Tips

  • Plaats radiatorfolie achter de verwarming. Dat reflecteert de warmte van de radiator en voorkomt zo warmteverlies. Deze makkelijke ingreep verdient u binnen korte tijd terug.
  • Isoleer het leidingwerk in de cv-ruimte en voorkom zo onnodig warmteverlies.
  • Schakel de verwarming ’s avonds wat eerder uit, want een goed geïsoleerd huis blijft nog lang warm.
  • Bespaar gemiddeld € 50,- per jaar door de verwarming overdag één graad lager te zetten.
  • Laat de installateur het verwarmingssysteem goed waterzijdig inregelen. Daarmee krijgt elke radiator in de woning de juiste hoeveelheid water en elke ruimte dus de juiste warmte.
  • Bespaar 20% op warm water door een waterbesparende douchekop te plaatsen.
  • Laat een deskundige installateur de benodigde capaciteit van de ketel berekenen, (klok)thermostaten en radiatorkranen plaatsen en de installatie inregelen.
  • Gaat u de badkamer vernieuwen? Kies dan voor warmteterugwinning (wtw) uit douchewater en bespaar zo op gas en kosten.

Actueel

Isolatie levert grote kostenbesparing

21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Lees meer >

Meentkracht werkt

3 november 2014

Het initiatief in de Hilversumse Meent werpt vruchten af. 63 bewoners kunnen al voor de Kerst profiteren van hun duurzame investering! Overige bewoners van de Meent kunnen nog contact opnemen met Hoom.

Lees meer >

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >

Hilversumse Meent neemt de eerste stappen om te verduurzamen!

11 september 2014

Op 9 september was er een 2e bijeenkomst voor inwoners van de Hilversumse Meent, georganiseerd door Meentkracht. Maak je huis HOOM presenteerde voor 4 verschillende maatregelen (zonnepanelen, CV ketel, spouwmuur- en vloerisolatie) concrete aanbiedingen.

Lees meer >

Huizen Energiek 2

21 juli 2014

Veel inwoners in de regio Gooi en Vecht staan open voor het besparen van energie. In de rubriek Energiek komt steeds een inwoner aan het woord met zijn of haar verhaal.

Lees meer >