Energie besparen
=
comfortabel wonen

Verlichting


Energiezuinig verlichten

Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 14% van de elektriciteit voor verlichting. Eenvoudig besparen op verlichting is een kleine moeite. Lees hoe u dit kunt doen en bespaar jaarlijks tientallen euro’s.

Wees kritisch of licht echt nodig is

Gebruik daglicht! Kijk ook naar de indeling van uw woning: bestem ruimtes met veel daglicht voor werk, lezen of andere activiteiten waarvoor veel licht nodig is. Muren en plafonds met een lichte tint zorgen er ook voor dat minder verlichting nodig is.

Kies led-lampen

Kies voor led-lampen. Een gloeilamp verbruikt vijf keer zoveel stroom als een led-lamp.

De juiste lichtopbrengst en lichtkleur

Let goed op de juiste hoeveelheid licht. Hieronder leest u hoe hoog de lichtopbrengst in lumen (lm) een energiezuinige lamp moet geven, om een gloeilamp van een bepaald wattage te vervangen. Het aantal lumen staat altijd op de verpakking van de lamp. Kiest u voor een led-lamp als leeslamp, dan volstaat een kleinere lichtopbrengst, omdat een led-lamp heel gericht licht afgeeft.

Gloeilamp wattage

Lichtopbrengst

15 Watt

100 tot 150 lm

25 Watt

200 tot 300 lm

40 Watt

400 tot 500 lm

60 Watt

700 tot 850 lm

75 Watt

900 tot 1.100 lm

100 Watt

meer dan 1.300 lm

Let ook op de kleur van het lamplicht. Op de verpakking staat de 'kleurtemperatuur' meestal aangegeven in Kelvin (K). Licht van gloeilampen is zo'n 2.700 K. Bent u op zoek naar een lamp met een warme kleur licht, kies dan een lamp van 3.000 K of minder. Boven 3.000 K wordt het licht steeds witter en koeler.

Kies voor kwaliteit

Er zijn veel verschillen in kwaliteit en zuinigheid, niet alleen tussen lampsoorten, maar ook tussen lampen onderling. Goedkope energiezuinige lampen zijn meestal van slechte kwaliteit. Echter, een hoge prijs is niet altijd garantie voor betere kwaliteit.

Kies bij voorkeur lampen met energielabel A, A+ of A++. In het algemeen geldt: hoe meer lumen per Watt, des te zuiniger is de lamp.

Let ook op het aantal branduren dat op de verpakking staat. Een lamp die 20% duurder is, maar tweemaal zo lang meegaat, is uiteindelijk goedkoper dan de lamp met de lagere aanschafprijs.

Tips

  • Test de sterkte en kleur van de lamp in de winkel.
  • Niet alle led-lampen zijn ook direct dimbaar.
  • Kijk goed naar de grootte van de fitting en het armatuur.
  • Halogeen- en led-lampen hebben minder last van schakelen.
  • Kapotte gloeilampen en halogeenlampen mogen bij het huisvuil (niet de glasbak).
  • Spaarlampen en tl-lampen horen bij het klein chemisch afval.
  • Voorkom sluipverbruik van de transformator en dimmer. Dit doet u door een schakelaar te zetten tussen de transformator of dimmer en het stopcontact.
  • Gebruik een bewegingsmelder voor buitenverlichting.
  • Gebruik tuinverlichting op zonne-energie.

Actueel

Isolatie levert grote kostenbesparing

21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Lees meer >

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >

Goede 1e beurs Het Nieuwe Wonen

24 juni 2014

Op 19 juni vond de eerste energiebespaarbeurs Het Nieuwe Wonen plaats bij het MBO College Hilversum. Een beurs waarin interactie en samenwerking tussen de bedrijven op de beurs, Opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek en MBO College Hilversum mooi tot stand is gekomen.

Lees meer >