Energie besparen
=
comfortabel wonen

Ventilatie


Is uw huis goed geïsoleerd of heeft u plannen voor het aanbrengen van isolatie? Denk dan ook altijd aan de ventilatie. In een goed geïsoleerde woning is er namelijk weinig luchtcirculatie. Is de ventilatie slecht, dan kan dit leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid of een verhoogde kans op allergieën. Ook kunnen vochtplekken of schimmel in de woning ontstaan. Voor een gezond klimaat in uw woning is een goede ventilatie dus van groot belang. 

Verschillende manieren van ventileren
In oudere woningen zijn meestal klepramen of ventilatieroosters in het raam, de gevel of boven het kozijn aanwezig. Wat nieuwere woningen hebben vaak een systeem van natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht. De nieuwste woningen kennen in veel gevallen mechanische aan- én afvoer (balansventilatie), in combinatie met warmteterugwinning.

Natuurlijke ventilatie
Heeft uw woning alleen klepramen, dan horen die zoveel mogelijk open te zijn.

Bent u van plan om nieuw isolerend glas te laten plaatsen en heeft u nog geen ventilatieroosters, dan is dat hét moment om ventilatieroosters te laten plaatsen. U kunt kiezen voor zelfregulerende (vraaggestuurde) ventilatieroosters. Deze roosters reageren direct op drukverschillen, waardoor ook bij harde windvlagen geen grotere luchtstroom de kamer in komt.

Ventilatieroosters zijn makkelijk, inbraakveilig en onderhoudsarm. Ze zijn goed toepasbaar bij renovatie.

Mechanische ventilatie
Woningen die vanaf omstreeks 1980 zijn gebouwd, zijn vrijwel allemaal standaard voorzien van een centraal mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt de hele dag voor het afzuigen van badkamer, toilet en keuken. De verse lucht komt binnen via ventilatieroosters.

Mechanische ventilatie zorgt altijd voor een gecontroleerde luchtverversing, mits het goed is aangelegd en u regelmatig onderhoud pleegt. Mechanische afzuiging kost wel iets meer elektriciteit dan natuurlijke ventilatie. 

Centrale balansventilatie
Nieuwe woningen worden tegenwoordig vaak voorzien van centrale gebalanceerde ventilatie (balansventilatie). De meest energiezuinige vorm van balansventilatie is balansventilatie met warmteterugwinning. Bij deze vorm van ventilatie wordt warmte teruggewonnen uit de afgevoerde (warme) binnenlucht. Centrale balansventilatie met warmteterugwinning heeft veel voordelen, zoals comfort en energiezuinigheid, maar vraagt kennis van het systeem en het nodige onderhoud. Centrale balansventilatie in bestaande woningen is uitsluitend te overwegen bij een ingrijpende verbouwing of renovatie.

Decentrale balansventilatie
Dit is een vrij nieuwe ontwikkeling, waarbij de ventilatie én warmteterugwinning per ruimte plaatsvindt. Het grote voordeel is dat er geen ingewikkeld stelsel van kanalen in de woning nodig is, waardoor het ook in bestaande woningen kan worden toegepast. Decentrale balansventilatie is nog wel prijzig.

Tips

 • Lucht de ruimtes af en toe voor extra luchtverversing. Meestal is 20 minuten voldoende.
 • Luchten is géén vervanging van ventileren: ventileren moet continu!
 • Ventileer ook bij vochtig weer. Vochtige buitenlucht is namelijk schoner en vaak droger dan binnenlucht.
 • Houd ventilatieroosters goed schoon.
 • Zorg ervoor dat de roosters altijd open staan!
 • Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met het deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen.
 • Ventileer extra als u kookt, douchet en klust in huis. Rook niet in huis.
 • Voorkom schadelijke stoffen in huis, bijvoorbeeld door oplosmiddelvrije verf te gebruiken.
 • Heeft u een geiser of een ander open verbrandingstoestel? Verminder dan de risico’s op koolmonoxidevergiftiging.
 • Voorzie klepraampjes van sloten en/of een veiligheidsstang.
 • Last van lawaai van buiten dat via de ventilatieroosters binnenkomt? Plaats dan roosters met suskasten. Die laten frisse lucht binnen, maar dempen het geluid van buiten.
 • Heeft u mechanische ventilatie? Schakel deze nooit uit, behalve bij onderhoud of in geval van een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten).

Actueel

Isolatie levert grote kostenbesparing

21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Lees meer >

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >

Goede 1e beurs Het Nieuwe Wonen

24 juni 2014

Op 19 juni vond de eerste energiebespaarbeurs Het Nieuwe Wonen plaats bij het MBO College Hilversum. Een beurs waarin interactie en samenwerking tussen de bedrijven op de beurs, Opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek en MBO College Hilversum mooi tot stand is gekomen.

Lees meer >