Energie besparen
=
comfortabel wonen

Isolatieglas


Dubbel glas en hoog rendement glas isoleren beter dan enkel glas, en verbeteren het comfort in de woning. Bovendien bespaart u ermee op uw stookkosten, zo verdient de investering zichzelf terug. Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas al rendabel zijn. HR++ glas wordt tegenwoordig het meest gebruikt en isoleert beter dan standaard dubbel glas of HR glas. Vervangt u enkel glas door dubbel glas of HR++ glas? Dan moet u soms ook de kozijnen vervangen omdat de dikte van het glas niet meer in uw kozijn past. Zijn uw kozijnen niet geschikt voor dubbel glas of HR++ glas? Dan kunt u voorzetramen plaatsen.

* Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. ** Door houten kozijnen uit te frezen en glaslatten te gebruiken is meestal HR++ glas te plaatsen. Zo niet, overweeg dan om nieuwe kozijnen te plaatsen als de kozijnen naar schatting minder dan 10 jaar mee zullen gaan. Alternatief is het plaatsen van voorzetramen, maar deze isoleren minder goed dan HR++ glas

Gewoon dubbel glas Dubbel glas is isolerend glas dat bestaat uit twee glasplaten die door een aluminium afstandhouder van elkaar gescheiden zijn. In de spouw tussen de glasplaten bevindt zich meestal droge lucht. Gewoon dubbel glas isoleert beter dan enkel glas, maar minder goed dan HR-glas. HR++ glas isoleert het best.

HR++ dubbel glas HR++ glas isoleert beter dan dubbel glas. Ook HR++glas bestaat uit twee gescheiden glasplaten, maar de spouw tussen de glasplaten is gevuld met een edelgas in plaats van droge lucht. Edelgas houdt warmte vast. Aan de binnenzijde van het glas zit bovendien een isolatielaagje dat de isolatie nog verder verbetert. Als u van enkel glas overgaat naar dubbel glas of HR++glas, dan is in de eenheidsprijs meegenomen, dat het kozijn aangepast moet worden. Is dit niet mogelijk, dan kunt u voorzetramen plaatsen of de kozijnen vervangen.

Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit ook een onzichtbare coating (laagje), die de isolatie nog meer verbetert. De coatings weerkaatsen namelijk warmte; zonlicht laten ze grotendeels door. Er is ook glas met een zonwerende coating, die laat minder zonlicht door. Dat is koeler in de zomer, maar in de winter profiteert u minder van de zon.

Welk soort glas een venster is (HR, HR+ of HR++ ) staat bijna altijd vermeld tussen de glasplaten in. Als u twijfelt of het glas een warmtereflecterende coating heeft, vraag dan een erkend glaszetter. U niet zelf controleren om welk soort HR-glas het gaat. Een erkend glaszetter kan met meetapparatuur de isolatiewaarde bepalen en ook beoordelen of het glas goed is geplaatst.

Voorzetramen In bestaande kozijnen kunt u voorzetramen plaatsen. Daarmee wordt op een eenvoudige manier ‘dubbel glas’ gemaakt van bestaand enkelglas. Het voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant tegen een bestaand houten kozijn of in een stalen kozijn geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen isoleren over het algemeen minder goed dan dubbel glas of HR++ glas. Voorzetramen met warmtereflecterende coating isoleren beter dan voorzetramen zonder coating.

Monumentenglas Voor monumentale panden is er speciaal isolatieglas (monumentenglas), met het uiterlijk van oud glas. Het glas is dun, zodat het in de bestaande kozijnen past.

Drievoudig HR-glas Drievoudig HR, ofwel HR+++ glas is de nieuwste en best isolerende vorm van dubbel glas. Vanwege de hoge kosten van dit glas plaatst men het op dit moment alleen in woningen waarin de allerhoogste energiebesparing wordt nagestreefd. HR++ glas biedt bijna net zo’n hoge besparing, maar tegen lagere kosten.

Kosten en besparing

  • Voor een gemiddeld huishouden (3 personen) in een eensgezinswoning is de investering eenmalig gemiddeld 3500 euro;
  • Uw jaarlijkse besparing kan oplopen tot gemiddeld 280 euro;
  • Wilt u precies weten wat voor uw woning de kosten en besparingen zijn, neem dan contact op met een van de aanbieders in de regio.

 

Tips

  • Vergeet het glas in uw voordeur niet mee te nemen!  
  • Let er bij het kiezen van nieuwe beglazing op dat de isolatiewaarde van de beglazing zoveel mogelijk overeenkomt met die van het kozijn. Als de isolatiewaarde van het kozijn veel lager is dan die van de beglazing is de kans op condensatie op het kozijn groot. Het kozijn voelt immers in dat geval veel kouder aan dan de beglazing;
  • Zorg voor goede ventilatie. Breng ventilatieroosters aan in uw raam. Dit zorgt ervoor voor goede luchtkwaliteit in de woning.

Actueel

Isolatie levert grote kostenbesparing

21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Lees meer >

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >

Goede 1e beurs Het Nieuwe Wonen

24 juni 2014

Op 19 juni vond de eerste energiebespaarbeurs Het Nieuwe Wonen plaats bij het MBO College Hilversum. Een beurs waarin interactie en samenwerking tussen de bedrijven op de beurs, Opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek en MBO College Hilversum mooi tot stand is gekomen.

Lees meer >