Energie besparen
=
comfortabel wonen

Gevelisolatie


Tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd. Dat was vroeger niet het geval. Veel bestaande woningen zijn niet geïsoleerd of later na-geïsoleerd (spouwmuurisolatie). Deze isolatie kan in de tijd ook verzakt zijn. U denkt dat u gevel goed geïsoleerd is terwijl dat dan niet het geval is. Gevelisolatie is een goede manier om warmteverliezen tegen te gaan en tocht in huis te verminderen. Er zijn verschillende manieren om de gevel te isoleren; namelijk isoleren aan de buitenzijde van de gevel, spouwmuurisolatie of aan de binnenzijde.

Isolatie buitenzijde gevel

De buitenkant van uw gevel isoleren is de duurste optie. Maar, die bespaart ook de meeste energie. Bij buitengevelisolatie wordt isolatiemateriaal geplaatst tegen de buitenmuren van de woning. De dikte van het isolatiemateriaal kunt u zelf kiezen. U kunt verder kiezen uit twee soorten afwerking: sierpleister of gevelbekleding (in diverse varianten, van houten planken tot vezelcementplaten en kunststof platen).

Let op! Het isoleren van de buitenmuren vanaf de buitenzijde verandert het aanzien van uw woning. Zo’n verandering is niet altijd toegestaan. U hebt hiervoor een vergunning nodig. Vraag uw gemeente om toestemming en een vergunning.

Spouwmuurisolatie

Wilt u besparen op uw stookkosten maar heeft u geen groot budget voor gevelisolatie? Overweeg dan spouwmuurisolatie. Met spouwmuurisolatie wordt de warmte beter vastgehouden in huis en slaat de verwarming minder vaak aan; daardoor verbruikt de ketel veel minder gas. Dat scheelt CO2-uitstoot en wordt het comfort in huis verbeterd.

Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 centimeter.

Vooraf moet altijd inspectie plaatsvinden door middel van endoscopie, om te zien of de spouw droog en schoon is. Bij na-isolatie vult het isolatiebedrijf deze ruimte met isolatiemateriaal (bijvoorbeeld met steenwolvlokken, plyurethaanschuim, biofoam parels). Het bedrijf boort daarvoor eerst van buitenaf gaten in de gevel, op kruispunten van de voegen. Vervolgens wordt er via die gaten isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Naderhand worden de gaten weer gevuld.

Let op! Is uw woning gebouwd voor 1920, dan heeft deze waarschijnlijk geen spouw.

Isolatie binnenzijde gevel (voorzetwanden)

Mag de gevel van uw woning niet van uiterlijk veranderen en hebben de buitenmuren geen spouw? Dan is het plaatsen van voorzetwanden aan de binnenzijde uw enige mogelijkheid voor gevelisolatie. U kunt voorzetwanden (laten) plaatsen tegen de binnenkant van alle buitenmuren. Vervolgens kunt u dit (laten) afwerken met stuc, muurverf of behang. De muren komen maximaal 10 cm naar binnen, dus u verliest wel wat vloeroppervlak. Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Isolatiemateriaal en een voorzetwand van gipsplaat plaatsen tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen (metal studs).
  2. Twee of meer lagen warmtereflecterende folie spannen tegen de binnenzijde van de buitenmuren en die vervolgens afwerken met een gipsplaten voorzetwand op houten latten of metal studs. Dit is ook verkrijgbaar als multifolie kant-en-klaarpakket.
  3. Kant-en-klare panelen van hardschuim isolatieplaten gebruiken, deze hebben een geïntegreerde afwerking van gipsplaat.

Vergunningen & Subsidies
Voor veranderingen of toepassingen aan de buitenkant van uw woning is mogelijk in uw gemeente een vergunning nodig. Klik hier voor de gemeentepagina op deze site, met alle informatie over beleid, vergunningen en subsidies.

Kosten en besparing

  • Voor een gemiddeld huishouden (3 personen) in een eensgezinswoning is de investering eenmalig gemiddeld 1400 euro;
  • Uw jaarlijkse besparing kan oplopen tot gemiddeld 550 euro;
  • Wilt u precies weten wat voor uw woning de kosten en besparingen zijn, neem dan contact op met een van de aanbieders in de regio.

 

Tips

  • Ga niet zelf aan de slag met spouwmuurisolatie; dit is een klus voor een gecertificeerd isolatiebedrijf.
  • Vraag om een offerte én inspectie van de buitengevel. 
  • Breng eventuele vochtproblemen in huis onder de aandacht tijdens inspectie. 
  • Blijf goed ventileren in en onder de woning.

Actueel

Isolatie levert grote kostenbesparing

21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Lees meer >

Meentkracht werkt

3 november 2014

Het initiatief in de Hilversumse Meent werpt vruchten af. 63 bewoners kunnen al voor de Kerst profiteren van hun duurzame investering! Overige bewoners van de Meent kunnen nog contact opnemen met Hoom.

Lees meer >

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >

Hilversumse Meent neemt de eerste stappen om te verduurzamen!

11 september 2014

Op 9 september was er een 2e bijeenkomst voor inwoners van de Hilversumse Meent, georganiseerd door Meentkracht. Maak je huis HOOM presenteerde voor 4 verschillende maatregelen (zonnepanelen, CV ketel, spouwmuur- en vloerisolatie) concrete aanbiedingen.

Lees meer >