Energie besparen
=
comfortabel wonen

Dakisolatie


Dakisolatie

Als uw woning een ongeïsoleerd dak heeft, gaat er via het dak veel warmte verloren. De verwarming moet dan harder werken om de woning warm te houden, en dat kost meer gas. Met dakisolatie voorkomt u onnodig warmteverlies via uw dak. Het dak kan aan de binnen- of de buitenkant geïsoleerd worden. Heeft u een zolder die ongebruikt en onverwarmd blijft, dan is het isoleren van de zoldervloer een goed alternatief.

Isolatie schuin dak aan de buitenzijde

Een schuin dak kan het beste aan de buitenzijde geïsoleerd worden. De isolatie pakt dan het hele dak in en er zijn geen koudebruggen mogelijk. Het beste moment is wanneer het dak gerenoveerd moet worden, dan moeten de dakpannen er toch af. De isolatie wordt op het bestaande dakbeschot gelegd. Is het dakbeschot niet in goede staat, dan dienen deze eerst vervangen te worden. In de meeste gevallen zijn de isolatieplaten al voorzien van tengels. Daarop worden dan de horizontale panlatten bevestigd en vervolgens de dakpannen.

Let op: de nokhoogte van het dak wordt hoger, waardoor u een vergunning van de gemeente nodig heeft.

Isolatie schuin dak aan de binnenzijde

Isoleren aan de binnenzijde is ook een goed optie. Ligt er al folie op het houten dakbeschot, laat dan een bouwkundige beoordelen of uw dak damp-open is of niet. Als dit niet het geval is, dan moet u met vochtregulerende klimaatfolie aan de slag, anders kan er vocht in de constructie komen en gaat het dak rotten.

Isolatie plat dak

Voor het isoleren van een ongeïsoleerd plat dak zijn er ook meerdere mogelijkheden. De beste isolatie ontstaat als u bovenop het platte dak isolatie laat aanbrengen, afgewerkt met waterdicht materiaal.

Een tweede optie is het plaatsen van waterdichte isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Om te voorkomen dat dit wegwaait, komt er dan een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie, en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is.

De derde optie is om isolatie aan de binnenzijde aan te brengen. De kans op vochtproblemen is echter groot en daarom niet aan te raden.

Isolatiewaarde
De isolatie in centimeters én het materiaal dat u gebruikt, bepalen samen de isolatiewaarde van uw dak. Hoe goed materiaal isoleert, hangt af van de warmteweerstand (gemeten in Rd). Hoe hoger de Rd-waarde,des te beter de isolatie. Ook het dak als geheel heeft een warmteweerstand (gemeten in Rc). Rc is de warmteweerstand van het isolatiemateriaal (Rd) gecombineerd met de warmteweerstanden van de overige materialen in een constructie. Is de Rc-waarde 4 of hoger, dan is de isolatie zeer goed. Een Rc van 3,5 is het wettelijk minimum bij nieuwbouw, ingrijpende renovatie (>25% van de gebouwschil) of aanbouw.

Materiaal
Er zijn veel verschillende isolatiematerialen. Doordat ze onderling verschillen heeft u van het ene materiaal meer nodig dan van het andere, om dezelfde warmteweerstand (Rd) te bereiken. In onderstaande tabel ziet u welke materialen u kunt gebruiken en wat de benodigde dikte is, om een Rc-waarde van 3,5 te bereiken.

Let op! Welk materiaal voor uw woning het meest geschikt is, hangt ook af van de eisen aan de constructie van uw woning. Vraag een deskundige om advies.

Materiaal Dikte nodig voor Rd = 3,3
Glaswol (dekens of platen of vlokken) 12 cm
Steenwol (dekens of platen of vlokken) 13 cm
EPS (piepschuim platen) 12 cm
XPS platen 12 cm
PUR hardschuimplaten 7-11 cm
PIR of resolschuimplaten 7 cm
Isolatiematerialen uit vernieuwbare grondstoffen (vlas, wol, houtvezel, cellulose, kurk) 13-20 cm
Isolatie met warmtestraling reflecterende folies (multifolie met 11 lagen, inclusief 2 luchtlagen) 9 cm

 

Kosten en besparing

  • Voor een gemiddeld huishouden (3 personen) in een eensgezinswoning is de investering eenmalig gemiddeld 4500 euro;
  • Uw jaarlijkse besparing kan oplopen tot gemiddeld 650 euro!;
  • Wilt u precies weten wat voor uw woning de kosten en besparingen zijn, neem dan contact op met een van de aanbieders in de regio.

 

 

Tips

  • Denk naast isolatie ook aan voldoende ventilatie.
  • Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (hoge Rc).
  • Zorg dat de isolatie goed wordt aangebracht, zonder kieren en stevig wordt bevestigd.
  • Zorg ervoor dat panlatten en dakpannen vrij van het isolatiemateriaal worden aangebracht.
  • Voorzie het dak van ventilatiepannen om vochtproblemen tegen te gaan.
  • Voorkom dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Dit vermindert de isolerende werking.

Actueel

Isolatie levert grote kostenbesparing

21 november 2014

Stookkosten vormen een belangrijk deel van de energierekening. Daarom is het slim om je huis zodanig te isoleren dat er geen kostbare warmte naar buiten verdwijnt.

Lees meer >

“Een bijna energieneutraal monument”

25 oktober 2014

Sjaak Schipper woont met zijn gezin in het hart van het oude centrum van Huizen. Ze wonen in een oude boerderij. Dit monumentale pand is op een duurzame manier verbouwd tot drie woningen.

Lees meer >

Goede 1e beurs Het Nieuwe Wonen

24 juni 2014

Op 19 juni vond de eerste energiebespaarbeurs Het Nieuwe Wonen plaats bij het MBO College Hilversum. Een beurs waarin interactie en samenwerking tussen de bedrijven op de beurs, Opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek en MBO College Hilversum mooi tot stand is gekomen.

Lees meer >